OM OSS

Vi som bor på gården är Niels och Sussie tillsammans med dottern Mette, 23 år. Sonen Tobias, 25 år, har flyttat till Stockholm där han har startat ett eget företag efter sin utbildning till gitarrmakare. Han finns på FB, TLL Guitars. När han inte bygger gitarrer så arbetar han på matbutiken Cajsa Warg, www.cajsawarg.se

Mette delar sina föräldrars hästintresse medan Tobias stora intressen är musik och teater. Han är även en mycket duktig kock och bartender och har arbetat på en av Åhus populäraste restauranger, Handelsbaren. Tobias har även gått ett år på Katrinebergs folkhögskola/teaterlinjen och en termin folkmusik på Österlens folkhögskola.

Mette har jobbat på stuteri Kronshof, www.kronshof.de, i 10 månader. Förra året arbetade hon under sex månaders tid på gården Skeidvellir på Island, www.iceevents.is. Nu är hon på Eskilsby Gård utanför Göteborg där hon arbetar hos Eyjólfur Þorsteinsson och Vigdís Matthíasdóttir.

Sussie jobbar deltid som naturguide/vägledare på Naturskolan Gladan, projektet Skåneleden & banken samt Naturdagarna i Skåne, www.skanskalandskap.se.

Niels är borta och håller ridkurser nästan varje helg. Han tar även emot elever hemma på gården. I veckorna tränar han våra egna och ibland andras hästar samt har hand om den löpande skötseln av gården.


OM GÅRDEN

Vår gård ligger utanför Everöd i nordöstra Skåne. Mangårdsbyggnaden är uppförd 1906. 
Ekonomibyggnaden är uppförd 1912. Vi köpte gården 1996 och sedan dess har den genomgått en större renovering som fortfarande håller på. Betesmarkerna fick nya staket, ett projekt som tog många veckor. Först skulle sex rader med rostig taggtråd och gamla ruttna stolpar ner. Sen skulle nytt tre trådars elstaket och grindar med sluss mm upp.

Stallet har byggts om från ko- och grisstall till häststall med sju boxar, en semin/undersökningsspilta och två stora lösdrifter. Förutom stallet har vi tre stora, fristående lösdrifter varav den ena är till våra får.

Boningshuset har isolerats inifrån, ny ström har dragits och allt inne har målats och tapetserats. Nytt golv har lagts i vissa delar av huset och en ovanvåning med kupa har kommit till. Badrum har byggts (det fanns endast utedass). Sista projektet är en ihopbyggnad av boningshus och stall vilket ger oss en grovingång med toalett och bad och ett stort rum med fönster mot väster. Ljust och härligt.

Arealen är 34 ha varav drygt 8 ha naturbete, 6 ha skog, 18 ha åker och 2 ha övrig mark. Vi är självförsörjande när det gäller stråfoder som vi tar i hösilage i rundbalar. Strö i form av spån hämtas på Mosslunda Snickeri. Halm som kompletteringsfoder pressar vi själva på egen/utarrenderad mark. Vi arrenderar till 40 ha naturbete längre upp mot Everöd där vi har unghingstarna på sommarbete. Vi arrenderar även Drakamöllans naturreservat. Där betar ungston, fölston och gutefår hela sommaren. Detta kan du läsa mer om under inackordering.

Under vintern står alla hästar som är i träning på stall nattetid. Hingstar/valacker i alla åldrar går på lösdrift med fri tillgång på hö och halm. Kraftfoder ges vid behov. Fölston och ungston går i ca 6 ha tallskog med gräsbotten. Mycket lä och torrt och fint hela vintern. Även dessa har fri tillgång på hösilage och halm samt ges kraftfoder vid behov.

Fölen tas ifrån runt nyår och kommer då hem och går i gemensam lösdrift hemma på gården. De får då fri tillgång på hösilage samt kraftfoder.


Degebergavägen 828
297 92 Everöd
info@skaneyland.nu Niels: 0709-667033
Sussie: 0708-238155